Analýza a návrh optimalizace promočních nákladů za využití metody Zero based budgeting na příkladu konkrétního podniku - Prokopová, Nikola (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou a optimalizací promočních nákladů za využití metody Zero based budgeting. Cílem práce je zodpovězení otázky, jaký dopad bude mít ve vybrané společnosti na řízení promočních nákladů využití moderní metody rozpočtování. Práce se dělí na dvě klíčové části. Teoretická část se soustředí na problematiku rozpočetnictví a definuje další základní pojmy, které se k tématu vztahují. Praktická část charakterizuje věcný proces tvorby promočních nákladů a sestavování rozpočtu, k čemuž společnost doposud využívá indexní metodu. Z rozboru dosavadního rozpočtování ve společnosti bylo zjistěno několik nedostatků v rámci procesu, které byly následně podpořeny analýzou vynaložených nákladů na promoci u vybraných produktů. Závěrem praktické části je navrhnuta implementace metody ZBB na rozpočtování promočních nákladů s cílem optimalizovat nebo snížit náklady na promoci ve vybrané společnosti.