Účetní a daňové konsekvence převodních cen v judikatuře - Pálková, Tereza; Šindelář, Michal; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se zabývá aktuálním tématem převodních cen. Konkrétně popisuje případy problému s převodními cenami řešenými v České republice. V práci jsou nejdříve vymezeny pojmy, které se týkají převodních cen. Dále jsou zmíněny právní předpisy, které upravují problematiku převodních cen. Práce také vysvětluje metody stanovení převodních cen pomocí Směrnice OECD. Popsány jsou i druhy poskytovaných transakcí mezi sdruženými podniky. Zdůrazněn je význam kvalitní dokumentace o převodních cenách. Následně je poukázáno na vliv výběru správné metody pro stanovení převodní ceny na účetnictví, výsledek hospodaření a základ daně. V poslední části práce jsou zmíněny příklady judikatury z oblasti převodních cen. Příklady o převodních cenách byly získány pomocí databáze judikatury Nejvyššího soudu České republiky. Cílem práce je poukázat na problematiku převodních cen a přiblížit konkrétní případy z praxe pomocí judikatury.
Vedoucí práce: Michal Šindelář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses