Dopady užívání kryptoměny na ekonomiku - Wagner, Adam (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady užívání kryptoměny na ekonomiku. Problematika kryptoměn je vysvětlována především na příkladu, stále hlavního představitele kryptoměn, kryptoměny Bitcoin. Práce je rozdělena do tří částí. První část práce se zaměřuje na porovnání pojmů elektronické peníze, digitální měna a kryptoměna a dále na porovnání centralizované a decentralizované ekonomiky. V druhé části jsou nejprve analyzovány parametry kryptoměn omezující nekontrolovanou inflaci. Následně se v této části řeší dopady užívání kryptoměny na uživatele. A nakonec jsou zde na příkladu těžby kryptoměny Bitcoin v České republice analyzována rizika těžaře kryptoměny. V poslední třetí části je pozornost věnována problematice bezhotovostní ekonomiky, bezpečnosti užívání kryptoměn, volatility a budoucnosti kryptoměn.