Zdanění vína - Jelínek, Martin (2022)
Bakalářská práce se zabývá zdanění vína, a to jak v historickém kontextu, tak po současnost. Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat historický vývoj od prvních zmínek o zdanění vína, provést mezinárodní komparaci a popsat a analyzovat behaviorální experiment. První kapitola se zabývá podrobným popisem, jak se podle posledních úprav vybírá daň v České republice. Druhá kapitola popisuje historii této daně. Na začátku jsou popsány pravděpodobně první zmínky o zdanění vína a daňovém řádu na blízkém východě. Postupně navazuje na vývoj spotřební daně u nás v České republice od středověku až po moderní dějiny a vstupu do EU. Třetí kapitola se zabývá analýzou vlivu spotřební daně na konzumaci vína, kde jsou popisována oficiální data o spotřebě, cenách vína a výše sazeb jak u nás, tak v dalších zemí EU. Na závěr je popsán experiment, který se zabývá vlivem změny ceny vína na jeho konzumaci.