Komparace daňového systému Dánského a Švédského království - Ješina, Vít; Finardi, Savina; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce porovnává aspekty daňových systémů Dánského a Švédského království. První kapitola představuje problematiku daní (a do nižší míry i obecně veřejných financí) v obou státech – od ekonomických účinků jednotlivých daní, přes jejich historii, až po nedávný vývoj na tomto poli. Dvě další kapitoly představují systémy dle jednotlivých konstrukčních prvků, způsobu správy daní i jiných relevantních skutečností v rámci jednotlivých zemí platných pro rok 2021. Kapitola čtvrtá srovnává daňovou zátěž zaměstnanců jak pro teoretické poplatníky, tak pro ty skutečné (dle příjmových intervalů). Veškeré výpočty jsou též uskutečněny pro poplatníky zdaněné ve druhém státě (s důchody upravenými dle parit kupních sil). V Dánsku je tak prokázáno vyšší daňové břímě zatěžující závislou činnost.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses