Analýza přeměn uskutečněných v ČR se zaměřením na porovnání s koncepcí IFRS - Karlíková, Tereza (2022)
Práce analyzuje přeměny dle české regulace a porovnává je s podnikovými kombinacemi dle koncepce IFRS. Teoretická část vymezuje možné druhy přeměn, zabývá se vazbami zúčastněných společností na sebe a podnikovými kombinacemi pod společnou kontrolou. Stručně popisuje průběh a účetní aspekty přeměn. Také uvádí klíčové odlišnosti zmíněných dvou regulací. Empirická část obsahuje popisnou analýzu přeměn na vzorku transakcí uskutečněných v ČR v roce 2016. Závěry práce poukazují na hlavní nedostatky české regulace v porovnání s koncepcí IFRS. Jelikož se přeměny uskutečňovaly výhradně mezi spřízněnými subjekty, klíčovým nedostatkem je benevolentní česká regulace v oblasti přecenění jmění, což může ohrozit věrné a poctivé zobrazení předmětu účetnictví. Práce také poukazuje na relativně vysoký nesoulad přeměn se zákonnými požadavky. Jedná se zejména o úpravu znaleckého ocenění jmění o pořizovací cenu podílu, o úpravu o odloženou daň u auditovaných společností a o zveřejňování účetních závěrek a zahajovacích rozvah včetně komentáře. Některé společnosti také nesprávně vyčíslují goodwill a kapitálové fondy v zahajovací rozvaze.