Efektivní sazba zdanění zaměstnanců v letech 1993–2021 - Kubánek, Jiří (2022)
Tato práce se zabývá výpočtem daňové zátěže zaměstnanců. Daňová zátěž se v práci počítá pro roky 1993–2021. K výpočtu je využita efektivní sazba daně, která kalkuluje podíl daně z příjmů a sociálního pojistného k hrubé mzdě. Výpočet je proveden pro různé skupiny poplatníků dle velikosti příjmu a struktury domácnosti. Z práce vyplývá, že se míra zdanění v průběhu let u jednotlivých poplatníků měnila. Obecně lze říci, že v druhé části sledovaného období, zhruba od roku 2009, je zdanění zaměstnanců nižší. Výjimku však tvoří poplatníci pobírající výplatu blízkou hodnotě průměrné mzdy, kteří zároveň nemají děti. Tito poplatníci dosáhli nejvyšší daňové zátěže v roce 2020. Naopak poplatníkům, kteří děti mají, se daňová zátěž snížila nehledě na velikost příjmu.