Měnové deriváty a jejich použití - Novák, Vojtěch (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou měnových derivátů a jejich možným využitím v praxi. První část (kapitoly 1 a 2) se zaměřuje na uvedení finančních derivátů. Soustředí se na jejich vznik, historii a základní charakteristiku. Ve druhé části (kapitola 3) je popsáno prostředí devizového trhu, kde jsou deriváty obchodovány. Třetí část (kapitola 4) se plně věnuje konkrétním měnovým instrumentům, přesněji měnovým forwardům, měnovým futures, měnovým swapům a měnovým opcím. Klasifikuje jednotlivé deriváty a upozorňuje na jejich možné využití. Poslední část bakalářské práce se zabývá nabídkou měnových derivátů na českém trhu. Práce je spíše teoreticky zaměřená a vychází jak z českých, tak zahraničních knižních publikací a elektronických informačních zdrojů. Z dostupných reálných dat a teoretických poznatků práce dokazuje, že měnové deriváty představují jak efektivní řešení k zajištění měnového rizika, tak možný investiční instrument k dosažení spekulačního zisku. Zároveň dokládá hojnou nabídku měnových derivátů na tuzemském trhu.