Komparace daňových systémů vybraných států se zaměřením na zdanění fyzických osob - Husárová, Tereza; Moučková, Michaela; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Cílem této bakalářské práce je porovnání daňových systémů, a na základě efektivní daňové sazby analyzovat daňové zatížení zaměstnanců v České republice, na Slovensku a v Polsku. V první části práce se věnuji komparaci daňových systémů, konstrukčním prvkům daně z příjmů fyzických osob a sociálnímu pojistnému ve vybraných státech. V druhé části práce se zabývám výpočtem daňové povinnosti a sociálního pojistného zaměstnanců, které provádím na modelových poplatnících. V poslední části práce z údajů o modelových poplatnících, kalkuluji efektivní daňové sazby v jednotlivých státech. V České republice, se ze všech vybraných států, platí nejnižší daně z příjmů fyzických osob a také se odvádí nejnižší sociální pojistné. Nejvyšší zdanění fyzických osob a odvod sociálního pojistného je v Polsku.
Vedoucí práce: Michaela Moučková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses