Účetnictví a analýza zdrojů financování vybraných nadací - Franková, Kateřina; Kučera, Martin; Jošt, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce je zaměřena na nadace, které jsou právní formou nestátních neziskových organizací. Práce se zabývá vymezením neziskových organizací s následným zaměřením na nadace, specifiky účetnictví nadací a jejich zdroji financování. V praktické části je představeno 6 nadací působících v České republice a jsou analyzovány jejich účetní výkazy v oblasti zdrojů financování. V práci jsou porovnávány struktury zdrojů financování vybraných nadací a jejich změny v letech 2018–2020. Následně jsou vyzdviženy rozdíly mezi zdroji financování firemních a nefiremních nadací zjištěné při zpracování analýzy a okomentovány ostatní výsledky. Struktury hodnotových přínosů jsou z největší části tvořeny peněžními prostředky získanými prostřednictvím individuálních darů či veřejných sbírek. Přijaté prostředky u nefiremních nadací jsou více diverzifikované než u firemních, které se naopak spoléhají především na příjmy od zřizujících společností.
Vedoucí práce: Martin Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses