Analýza úverov na financovanie bývania a porovnanie ich nákladovosti - Mihaliková, Monika (2022)
Bakalárska práca je zameraná na analýzu úverov zo stavebného sporenia a hypotekárnych úverov. Jedná sa o dva najčastejšie využívané spôsoby financovania bývania v Českej republike. Tieto dva typy úverov sú najprv charakterizované a následne sú vysvetlené podmienky pre ich pridelenie. Potom sú pomocou metódy komparácie zhrnuté ich výhody a nevýhody. Dané produkty sú si veľmi blízke a vhodný výber často závisí na akčnej ponuke jednotlivých bánk alebo stavebných sporiteľní. Práca sa tiež venuje dopadu pandémie a vojny na súčasnú situáciu na hypotekárnom trhu. Ďalšia časť je zameraná na vplyvy jednotlivých faktorov na dopyt a ponuku hypotekárnych úverov. V nasledujúcej kapitole sú zhrnuté konkrétne ponuky stavebných sporiteľní a hypotekárnych bánk a ich porovnanie. V samotnom závere práce je porovnaná výhodnosť jednotlivých ponúk stavebných sporiteľní a hypotekárnych bánk pomocou modelových príkladov.