Finanční analýza provozovatelů nemocničních zařízení se zaměřením na rozdíly dle vlastníků_prostorové srovnání - Habel, David (2022)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit rozdíly ve „filozofii“ vedení nemocnic podle toho, pokud jsou ve veřejném vlastnictví či v soukromém vlastnictví. Převážně ručním výběrem a dalšími kritérii (velikost jednotky apod.) bylo vybráno pět subjektů – Litoměřice, Roudnice nad Labem, Louny, Kadaň a Bílina. Sledovaným obdobím byly roky 2016-2020. Předmětem zkoumání byly odvětvové ukazatele využívané ve finanční analýze – rentabilita, likvidita, zadluženost a obratovost (aktivita). Ve srovnání struktury byla klíčová horizontální a vertikální analýza. Výsledkem práce je konstatování, že veřejně vlastněné subjekty jsou až příliš bezpečně řízeny, a tudíž jsou méně ziskové než subjekty v soukromém vlastnictví.