Dopad změn parametrů zdanění příjmů jednotlivců mezi léty 2020 a 2021 - Maryška, Petr (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami ve zdanění příjmů zaměstnanců z roku 2021, primárně zrušením superhrubé mzdy a zvýšením slev na dani. Práce pracuje s poplatníky s hrubými příjmy na sociálních pozicích dle dat Informačního systému o průměrném výdělku. V práci jsou analyzovány jak modelové, tak skutečné příjmy roku 2021 a z nich vypočtená daň je porovnávána s daní vypočtenou z příjmů a podle legislativy roku 2020. Na závěr práce je zohledněn dopad inflace na mzdy poplatníků, je analyzováno zachování kupní síly mezd přes paritu kupní síly a je naznačen možný trend ve zdaňování příjmů ze zaměstnání v České republice.