Politicko-rozpočtový cyklus v českých městech - Korejsová, Aneta (2022)
Cílem této diplomové práce je analyzovat existenci vlivu politicko-rozpočtového cyklu na výdaje na kulturu v českých městech. Závislost výše výdajů na kulturu na roce konání komunálních voleb je ověřována v českých městech s počtem obyvatel nad 10 000 mezi lety 2012 a 2020 pomocí modelů panelových dat. Odhady modelů panelových dat potvrzují existenci vlivu politicko-rozpočtového cyklu na běžné, celkové i kapitálové výdaje na kulturu v roce 2018, avšak zamítají tuto závislost v roce 2014. Na rozdíl od nárůstu běžných a celkových výdajů na kulturu ve volebním roce 2018, kapitálové výdaje na kulturu zaznamenaly statisticky významný nárůst již v roce před komunálními volbami, zatímco ve volebním roce 2018 jejich výše statisticky významně poklesla. V diplomové práci je rovněž prokázán silnější vliv politicko-rozpočtového cyklu na skutečné výdaje na kulturu v porovnání s plánovanými výdaji obsaženými ve schválených rozpočtech měst nebo i částečná závislost výdajů na kulturu na míře nezaměstnanosti, počtu obyvatel daného města, podílu obyvatel mladších 14 let a podílu obyvatel starších 65 let na celkovém počtu obyvatel daného analyzovaného města.