Legální a ilegální imigrace, její efekty a imigrační politika české vlády - Shparii, Valeriia (2022)
Tato práce se zabývá problematikou legální a ilegální imigrace v České republice a migrační politikou české vlády. Cílem této práce je vyhodnotit současnou situaci migrace v České republice. Data pro Českou republiku byla čerpána zejména z Českého statistického úřadu a statistik vedených na ministerstvech České republiky, zejména ministerstva vnitra a zahraničních věcí a také z dat Policie České republiky. Zahraniční data byla čerpána zejména z World migration report 2020 a 2021. Dílčím cílem práce je také zjistit jaký vliv mělo zrušení vízové povinnosti na migraci z Ukrajiny, která je největší migrací do České republiky. V práci byly analyzovány zejména počty migrantů podle národností, kdy po celou dobu sledovaného období byla největší národnostní skupinou ta Ukrajinská a druhou největší ta Slovenská. Absolutní počty migrantů se zvýšily z 200 tisíc v roce 2000 na 660 tisíc v roce 2021, největší nárůst zaznamenaly zejména Ukrajinci a to z 50 tisíc na 196 tisíc a Slováci ze 44 tisíc na 114 tisíc, tyto dvě národnostní skupiny tak tvoří téměř polovinu všech migrantů v České republice. Byla zjištěna korelace mezi migrací a nezaměstnaností v ČR, kdy čím větší nezaměstnanost tím menší migrace a naopak, to souvisí zejména s nejčastějším typem migrace, tím je migrace ekonomická, respektive za prací, také bylo zjištěno, že stát pomáhá s migrací a zaměstnáváním cizinců skrze náborové programy. A také byla zjištěna korelace mezi zavedením bezvízového styku s Ukrajinou a nárůstem počtu cizinců z Ukrajiny.