Jednotná sazba DPH – ekonomické a sociální dopady - Pavlicová, Jana; Klazar, Stanislav, 1974-; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Cílem této práce je analyzovat dopad zavedení jednotné sazby DPH na spotřební výdaje domácností v České republice. Dílčími cíli jsou popis studií sazeb DPH v rámci České republiky a Evropské unie, popis snahy o harmonizaci DPH v EU a současně uplatňované sazby v rámci EU. Následuje analýza, ve které byla čerpána data ohledně spotřebních výdajů domácností za rok 2020 z Českého statistického úřadu. K těmto spotřebním výdajům byly dosazeny současné sazby DPH a jednotná sazba 17,5 %. Následuje porovnání daňového zatížení a zhodnocení, jak by jednotná sazba DPH zatížila domácnosti rozděleny dle příjmů na osobu po decilech.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses