Komparace způsobu zajištění samosprávných činností města Hlinska ve srovnání s vybranými ORP - Henych, Daniel (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na způsoby zajištění samosprávných činností obcemi v České republice. Cílem práce bylo zjistit, jaké právní formy využívá město Hlinsko, porovnat je s dalšími dvěma obcemi s rozšířenou působností a zjistit, jaká forma je pro konkrétní typ samosprávné činnosti vhodnější. Vyhodnocení probíhalo na základě rozhovorů s vybranými zástupci daných měst. S ohledem na důvody, které zástupci měst uvedli, závěr práce obsahuje shrnutí, která právní forma se u konkrétní samosprávné činnosti nejvíce vyskytuje a je pro ni tedy nejvhodnější. Práce též zkoumá dopady pandemie nemoci Covid-19 na rozpočty obcí. Výsledkem je zjištění, že příjmy obecních rozpočtů v důsledku pandemie sice poklesly, ovšem ne natolik, aby kvůli tomu obce musely omezovat své investiční plány.