Úprava výsledku hospodaření na základ daně z příjmu právnických osob v ČR a na Slovensku - Haushalterová, Tereza (2022)
Bakalářská práce se věnuje problematice nákladů, připočitatelných a odčitatelných položek a jejich vlivu na základ daně podle české a slovenské právní úpravy. Práce se nejdříve zabývá teoretickými odlišnostmi mezi oběma legislativami a na krátkých příkladech demonstruje zaúčtování a dopad do základu daně. Druhá část bakalářské práce je transformace teoretické části do souvislého příkladu, ve kterém jsou zohledněny účetní operace, se kterými se může právnická osoba setkat v průběhu zdaňovacího období. V této kapitole jsou zohledněny dopady položek zmíněné výše do základu daně. Závěr příkladu tvoří konečný výpočet daně, výpočet záloh na daň z příjmů právnických osob a dále určení, kdy je pro právnickou osobu nejzazší termín pro podání přiznání z příjmů právnických osob a uhrazení splatné daně. Poslední část práce posuzuje největší rozdíly a je vyhodnoceno, v rámci jaké z právních úprav dosáhne právnická osoba nižší daně z příjmů právnických osob.