Úprava výsledku hospodaření na základ daně z příjmu právnických osob v ČR a na Slovensku - Haushalterová, Tereza; Zelenková, Marie, 1973-; Zemánková, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se věnuje problematice nákladů, připočitatelných a odčitatelných položek a jejich vlivu na základ daně podle české a slovenské právní úpravy. Práce se nejdříve zabývá teoretickými odlišnostmi mezi oběma legislativami a na krátkých příkladech demonstruje zaúčtování a dopad do základu daně. Druhá část bakalářské práce je transformace teoretické části do souvislého příkladu, ve kterém jsou zohledněny účetní operace, se kterými se může právnická osoba setkat v průběhu zdaňovacího období. V této kapitole jsou zohledněny dopady položek zmíněné výše do základu daně. Závěr příkladu tvoří konečný výpočet daně, výpočet záloh na daň z příjmů právnických osob a dále určení, kdy je pro právnickou osobu nejzazší termín pro podání přiznání z příjmů právnických osob a uhrazení splatné daně. Poslední část práce posuzuje největší rozdíly a je vyhodnoceno, v rámci jaké z právních úprav dosáhne právnická osoba nižší daně z příjmů právnických osob.
Vedoucí práce: Marie Zelenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses