Analýza odchylek ve vývoji zisku - Hrubý, Michal (2022)
Teoretická část se zaobírá především představením faktorů, které ovlivňují výši zisku ve společnostech a způsoby výpočtu odchylek skutečných hodnot od předem plánovaných. Praktická část vychází z dat reálné společnosti ZETOR TRACTORS a.s. a jejich účetních závěrek za roky 2017 a 2018. Provádí se zde porovnání zisku vzhledem k vývoji v čase. Vypočtené dílčí odchylky zisku jsou následně analyzovány za pomoci informací z příloh účetních závěrek a výročních zpráv společnosti a díky těmto informacím je vznik každé jednotlivé odchylky řádně okomentován a odůvodněn.