Komparace poskytnutých dotací na jednotlivé sporty z rozpočtů Statutárního města Pardubice a jeho městských obvodů - Bergerová, Aneta; Čáp, Vilém; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této bakalářské práce je komparace dotací poskytnutých na jednotlivé sporty (včetně jednorázových sportovních akcí) v letech 2018 a 2019, a to v jejich celkovém součtu z rozpočtu Statutárního města Pardubice a jeho městských obvodů. Přidanou hodnotou práce je komplexní pohled na problematiku poskytování sportovních dotací z rozpočtů všech obecních municipalit (působících v rámci Statutárního města Pardubice) v období nezasaženém pandemií Covid-19 a válkou na Ukrajině, a to včetně pohledu významných aktérů, kteří se v těchto procesech pohybují. V roce 2018 výdaje rozpočtu Statutárního města Pardubice činí 2 385 088 600 Kč. Z této částky je poskytnuto 335 922 030 Kč na dotace pro jednotlivé subjekty (mimo příspěvkové organizace a mimo dotace poskytnuté na provoz), ze které plyne 70 028 030 Kč na sport a sportovní akce, což činí 20,85 %. Výdaje městských obvodů činí celkem 333 790 810,96 Kč. Z výdajů všech městských obvodů se poskytuje 1 561 800 Kč na dotace pro subjekty (mimo příspěvkové organizace a mimo dotace poskytnuté na provoz). Z této částky plyne 548 900 Kč na dotování sportu a sportovních akcí, což činí 35,15 %. V roce 2019 výdaje rozpočtu Statutárního města Pardubice činí 2 305 127 400 Kč. Z této částky je poskytnuto 357 602 760 Kč na dotace pro jednotlivé subjekty (mimo příspěvkové organizace a mimo dotace poskytnuté na provoz), ze které plyne 94 686 860 Kč na sport a sportovní akce, což činí 26,48 %. Výdaje městských obvodů činí celkem 333 630 838,65 Kč. Z výdajů všech městských obvodů se poskytuje 1 709 400 Kč na dotace pro subjekty (mimo příspěvkové organizace a mimo dotace poskytnuté na provoz). Z této částky 755 250 Kč směřuje na dotování sportu a sportovních akcí, což činí 44,18 %. Nejvíce dotací je poskytnuto v roce 2018, ve výši 97 649 830 Kč. V roce 2019 se celkově pos
Skoro stoprocentní objem finančních prostředků na sport v obou letech poskytuje Statutární město Pardubice, městské obvody pouze poskytují malé množství finančních prostředků. Mezi nejvíce dotované sporty v roce 2018 patří: hokej ve výši 28 872 000 Kč, fotbal ve výši 12 710 830 Kč a basketbal ve výši 10 332 500 Kč. Nejméně dotovanými jsou naopak sporty: lyžování ve výši 9 900 Kč, nohejbal ve výši 8 000 Kč a bowling ve výši 5 000 Kč. Mezi nejvíce dotované sporty v roce 2019 patří: hokej ve výši 28 970 400 Kč, fotbal ve výši 22 208 400 Kč a basketbal ve výši 16 743 179 Kč. Nejméně dotovanými jsou naopak sporty: nohejbal ve výši 7 000 Kč, víceboj ve výši 7 000 Kč a bowling ve výši 5 000 Kč. Práce potvrzuje hypotézu, že existují sporty, které ve sledovaném období v Pardubicích obdržely násobně větší objem finančních prostředků než sporty jiné. Z rozhovorů s představiteli uvedených municipalit vyplývá: hokej je nejvíce finančně podporovaným sportem, neboť město Pardubice je ve zmíněných letech majitelem hokejového klubu a tento sport je pardubickým sportem číslo 1; systém financování sportu je vhodně nastavený, Statutární město Pardubice dotuje sport ve větším měřítku než městské obvody, které finančně podporují spíše jen sportovní akce lokálního významu; na stávajícím systému rozdělování dotací není potřeba nic měnit; akce součástí Programu podpory Pardubičtí tahouni jsou nejvýznamnějšími akcemi města a měly by být prioritně podporovány; i když se jedná o stejný sport, jeho kluby jsou financovány rozdílnými částkami, což je dané tím, jakou má klub členskou základnu a jaké soutěže hraje; hokej, fotbal a basketbal jsou považovány za páteřní sporty Pardubic, a proto jsou nejvíce dotovány; výše dotace ve sledovaném období navrhuje Sportovní komise Rady statutárního města Pardubice
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses