Komparace účetnictví a zdanění individuálního podnikatele v České a Finské republice - Sklenářová, Veronika (2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce je srovnat účetní a daňové povinnosti individuálních podnikatelů v České a Finské republice. Dílčím cílem je poté charakteristika těchto povinností. V první kapitole dochází k charakterizování individuálního podnikatele dle legislativy obou zemí. Ve druhé kapitole je popsán rozsah, forma a základní koncepty při tvorbě účetních záznamů v České a Finské republice. Ve třetí kapitole čtenář nalezne stručný přehled daňových systémů obou zemí, a následně i výčet daní, které přímo zasahují individuální podnikatele v těchto zemích, a jejich výpočet. Na závěr dochází ke srovnání těchto poznatků, a to nejprve slovní formou ve čtvrté kapitole této práce, v páté kapitole pak následuje praktické znázornění pomocí vzorového příkladu v oblasti zdanění.