Mzdové účetnictví a legislativní změny v roce 2021 a 2022 - Roubíčková, Simona (2022)
Bakalářská práce je zaměřená na mzdové účetnictví s ohledem na legislativní změny po novele zákoníku práce od 1.1.2021. Teoretická část vysvětluje mzdovou problematiku a upozorňuje na zavedené změny. Je doplněna o příklady, které problematiku blíže vysvětlují. Stěžejní jsou kapitoly o odměňování zaměstnanců se zaměřením na zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmů, tj. 15 a 23 %. Práce porovnává, jak se odměna pro zaměstnance zdaňovala před a po novelizaci. Dále se zabývá dovolenou a jejím novým výpočtem s ohledem na novou koncepci nároku na dovolenou v hodinách. Poslední kapitola je zaměřená na stravování zaměstnanců s důrazem na zavedení stravenkového paušálu a jeho výhodnosti oproti jiným formám.