Vývoj trhu s bydlením v hl. m. Praze v letech 2010-2020 z pohledu finanční dostupnosti - Rýdlová, Adriana; Toth, Petr, 1962-; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou trhu s bydlením v hlavním městě Praze v letech 2010 až 2020 a zkoumá vývoj finanční dostupnosti v rámci jednotlivých sektorů. Na základě zhodnocení existujících přístupů pro výpočet dostupnosti bydlení je vybrán indikátorový přístup a jeho metody rent-to-income ratio pro nájemní a price-to-income ratio pro vlastnické bydlení. Vývoj dostupnosti bydlení je ilustrován na třech modelových domácnostech, které reprezentují průměrné pražské občany a jejich zvyky v oblasti bydlení. Účelem této práce je analyzovat dostupnost bydlení pro jednotlivé domácnosti a zjistit, jak se tato dostupnost meziročně vyvíjela s ohledem na vývoj výdajů za bydlení a příjmů domácností. Součástí práce je také ověření hypotézy, dle které: „ceny bydlení rostou rychleji než výše mezd a dostupnost se tak ve vybraných letech snižuje“. Tato hypotéza byla v rámci sektoru nájemního bydlení vyvrácena, zde se dostupnost dlouhodobě nesnižuje, v rámci sektoru vlastnického bydlení však byla hypotéza verifikována, ceny bydlení rostou opravdu rychleji než mzdy a finanční dostupnost v tomto sektoru snižuje.
Vedoucí práce: Petr Toth
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses