Cizinci a veřejné zdravotní pojištění - Wangová, Angelina (2022)
Bakalářská práce se týká veřejného zdravotního pojištění se zaměřením na cizince zahrnuté do českého systému veřejného zdravotního pojištění. V této práci se také budu věnovat legislativě a podmínkám pro začlenění cizinců do systému veřejného zdravotního pojištění. Cílem je zjistit, jaký vliv mají cizinci na saldo veřejného zdravotního pojištění pomocí srovnání výše odvodů a nákladů na cizince za roky 2019 a 2021. Po provedení analýzy lze dospět k závěru, že je výhodné začlenit tuto zákonem stanovenou skupinu do systému, jelikož tempo růstu jejich odvodů je mírně rychlejší než výdaje vydané na tyto cizince.