Metody a účinnost výběru DPH v EU - Vodrážková, Eva; Vaškovič, Miroslav; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Práce se zabývá stručným porovnáním systému daně z obratu, současného systému daně z přidané hodnoty a systému při využívání metody reverse charge. Jsou popisovány i další využívané způsoby pro zabraňování daňovým únikům, které byly v průběhu let v České republice zavedeny, stejně tak jako možnosti výpočtů efektivity daňového systému. Cílem praktické části práce bylo predikovat daňovou mezeru v jednotlivých letech v případech, že by se systém reverse charge a další opatření v České republice vůbec nezavedly. Zároveň však byla mezera předpovězena i v případě nevstoupení České republiky do Evropské unie. Výsledkem jsou predikované mezery vyšší než skutečné, což dokazuje i efektivnost zvolených opatření. Možné důvody a příklady zvyšování, či snižování daňové mezery jsou popsány při jednotlivých predikcích.
Vedoucí práce: Miroslav Vaškovič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses