Analýza odchylek ve vývoji zisku - Huleš, Jakub (2022)
Bakalářská práce se zabývá odchylkami zisku a jejich analýzou. Odchylek existuje velké množství, mezi ty nejčastěji vyhodnocované patří odchylka prodejní ceny, variabilních nákladů, fixních nákladů a objemu výkonu. Odchylky mohou být způsobeny, jak vnitřními, tak vnějšími faktory. V teoretické části je popsán postup zjištění odchylek při homogenní produkci i nehomogenní produkci. Aplikační část se zabývá společností Siko a.s. a jejími odchylkami od zisku. Odchylky jsou vypočítané v rámci dvou let – 2019, 2020 a pro dva produktové typy: vany a baterie. V závěru práce je provedena analýza vzniklých odchylek.