Bankovní licence v ČR, EU, Švýcarsku a Číně - Máčady, Tomáš; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá bankovní licencí v obecné rovině, důvody pro její existenci a také omezeními. Definuje bankovní licenci a popisuje její nejdůležitější součásti, jednotlivé licenční požadavky, které musí finanční instituce splnit, aby získaly statut banky. Dále se práce zabývá určením rozdílností v definici banky a licenčními požadavky, které jsou v mnoha ohledech stejné nebo podobné, ale mají také zásadní odlišnosti. Rozdíly a podobnosti se zkoumají v České republice, Evropské unii, ve Švýcarsku a v Čínské lidové republice. Požadavky se odlišují podle přístupu země, jejich cílů nebo třeba politického systému. Odlišnosti jsou zejména v požadovaném minimálním kapitálu nebo v požadavcích na management, a tím se ovlivňuje vstup finančních institucí do bankovního sektoru v dané zemi. Také jsou zde vysvětlena a analyzována specifika jako princip jednotné evropské licence. Metodou zkoumání těchto skutečností je porovnání legislativy ve vybraných státech.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses