První pilíř BEPS 2.0 a jeho dopad na společnost Meta Platforms, Inc. - Jankovec, Lukáš (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou prvního pilíře reformy mezinárodního zdanění. V této práci jsou popsány důvody, proč byla tato reforma byla zavedena a jaký má vztah k digitálním daním. V mé práci jsem se zaměřil na to, jak ovlivní tato reforma daňovou zátěž pro společnost Meta Platforms, Inc. Pro kalkulaci dodatečné daňové povinnosti, vyplývající z prvního pilíře BEPS 2.0 jsem použil tyto ukazatele: počet obyvatel v jednotlivých státech, HDP daného státu a dále jsem se zaměřil na to, kolik má tato společnost v jednotlivých státech uživatelů. Dále jsem odhadl, jestli je pro jednotlivé státy více výhodné přijmout tuto reformu mezinárodního zdanění nebo je pro státy lepší zavést vlastní digitální daň.