Kritéria výběru banky českými retailovými klienty - Včelař, Petr (2022)
Bakalářská práce zkoumá faktory, které ovlivňují retailové klienty při výběru banky, jejich spokojenost s výběrem primární banky a situace, za kterých by klienti uvažovali o změně banky. Šetření zjistilo poměrně vysokou spokojenost klientů s bankami, spokojenějšími klienty jsou klienti ostatních bank v porovnání s klienty tří největších bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka). Téměř polovina klientů využívá bankovní produkty více bank, přičemž na trhu „sekundárních bank“ mají tři největší banky na českém trhu nižší podíl než mezi „primárními“ bankami klientů. Klienti zvažují zejména kombinaci cenových faktorů (zejména poplatky za výběr z bankomatu a vedení účtu), kvalitativních faktorů (zejména funkčnost elektronického bankovnictví a dostatečná síť bankomatů). Reputace banky hrála roli nižší, a zvláště ekologické faktory nebyly pro klienty důležité. K udržení a získání nových klientů by se podle výsledků šetření měly banky soustředit na jednoduchost a nákladovou efektivnost klíčových produktů platebního styku.