Kritéria výběru banky českými retailovými klienty - Včelař, Petr; Dvořák, Michal; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce zkoumá faktory, které ovlivňují retailové klienty při výběru banky, jejich spokojenost s výběrem primární banky a situace, za kterých by klienti uvažovali o změně banky. Šetření zjistilo poměrně vysokou spokojenost klientů s bankami, spokojenějšími klienty jsou klienti ostatních bank v porovnání s klienty tří největších bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka). Téměř polovina klientů využívá bankovní produkty více bank, přičemž na trhu „sekundárních bank“ mají tři největší banky na českém trhu nižší podíl než mezi „primárními“ bankami klientů. Klienti zvažují zejména kombinaci cenových faktorů (zejména poplatky za výběr z bankomatu a vedení účtu), kvalitativních faktorů (zejména funkčnost elektronického bankovnictví a dostatečná síť bankomatů). Reputace banky hrála roli nižší, a zvláště ekologické faktory nebyly pro klienty důležité. K udržení a získání nových klientů by se podle výsledků šetření měly banky soustředit na jednoduchost a nákladovou efektivnost klíčových produktů platebního styku.
Vedoucí práce: Michal Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses