Bezpečnost v informační společnosti s ohledem na lidský faktor - Němec, Petr (2011)
Bakalářská práce se zabývá bezpečností informační společnosti, kde jednu z rolí hraje lidský faktor, jehož slabin se snaží útočníci využít, především pomocí metod sociálního inženýrství. Internet skrývá mnoho nástrah a přibývá rovněž cílených útoků na atraktivní cíle. Novým polem působnosti, těchto útoků, se staly sociální sítě, které spojují virtuální a reálný svět. Na jednu stranu jsou na nich uživatelé, kteří sdělují vše o svém soukromí, tedy velice citlivé informace, které jsou vítaným zdrojem pro útočníky se smyšlenou identitou. Sdílení těchto údajů velice úzce souvisí s počítačovou etiketou, kde jedním z atributů je duševní vlastnictví informací. Tímto tématem jsem se zabýval v předposlední kapitole, kde jsem zpracoval výsledky průzkumu na základě dotazníku, jímž jsem se snažil podložit má předchozí tvrzení v bakalářské práci.