Vstup České republiky do EMU - výhled a předpoklady - Daňhelová, Michaela; Žamberský, Pavel; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Hlavním cílem této práce je zhodnotit stav v ČR z pohledu různých hledisek a kritérií. V práci se zmiňuji rovněž i o Teorii optimální měnové oblasti, která s tématem EMU velmi úzce souvisí. Stěžejním bodem mé práce je ale 2. kapitola, která se zabývá zhodnocením stavu v ČR a jeho porovnáním s ostatními členskými státy či samotnou eurozónou. Na počátku kapitoly se věnuji názorům české veřejnosti na přijetí eura, dále vymezuji a zhodnocuji plnění Maastrichtských kritérií, které je nutné plnit, pokud ČR chce do EMU vstoupit. Další kritéria, která hrají významnou roli, jsou kritéria reálné konvergence. Poslední kapitola plynule navazuje na poslední část, kde se zmiňuji o Klausových "českolipských" kritériích, která sledují problematiku eura z jiného pohledu než kritéria předchozí. Zabývají se otázkou, kdy bude vstup ČR do EMU opravdu výhodný? V samotném závěru dávám prostor přínosům, nákladům a rizikům, které ze zavedení společné měny vyplývají.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses