Management diverzity - Matějková, Kristýna (2011)
Bakalářská práce se zabývá managementem diverzity zaměstnanců v České republice, jako jedním ze způsobů řízení zaměstnanců. Cílem práce je alespoň částečně zmapovat, zda v ČR dochází k řízení diverzity zaměstnanců. Pomocí osobních rozhovorů, pozorování a internetového průzkumu ve vybraných společnostech působících v České republice byly získány informace o přístupu oslovených manažerů k řízení zaměstnanců a jejich diverzity. Následně byly zhodnoceny silné a slabé stránky těchto přístupů. Závěrem bylo zjištěno, že MD není plně aplikován v žádné z vybraných společností, ačkoli by jeho aplikace mohla přinést řadu výhod.