Měření kvality podnikatelského prostředí - Zharkin, Vladimir (2011)
Práce se zabývá otázkami týkajícími se podnikatelského prostředí a hodnocení jeho kvality. Na základě různých přístupů jsou probrány jednotlivé prvky struktury podnikatelského prostředí. Nicméně důraz je kladen na metodiku Světové banky - index Doing Business. V práci je provedena objektivní analýza tohoto indexu, oceněná jeho vypovídací schopnost a identifikovány klíčové oblasti možného využití údajů získaných ve studii. Objektivita analýzy spočívá ve zkoumání metodiky indexu, ale i ve zkoumání pohledu jeho kritiků. V praktické části práce, jsou s ohledem na historické a geopolitické podmínky uvedeny doporučení, která umožní posun České republiku v žebříčku směrem nahoru.