Informační etika v informační společnosti - Mlčák, František (2011)
Cílem této práce je poukázat na význam informační etiky, která se stává pro dnešní společnost stále více nepostradatelná. Na společnost je nahlíženo především z pohledu informací, které ovládají současný svět, a proto jsou zde vymezeny pojmy jako "informace" či "informační společnost". Stručně je také popsán samotný vývoj etiky a její současná role. Smyslem této práce je uvědomit si, že je velmi důležité respektovat určitá pravidla při práci s informacemi, neboť právě s informacemi přicházíme dennodenně do styku. Zvýšit povědomí o informační etice je také hlavním přínosem této práce. V samotném závěru, kde je zhodnocen vliv informační etiky na společnost pomocí předchozích kapitol, je tak čtenář schopen zodpovědět na otázky typu "Jaká je úloha informační etiky?" nebo "Je důležité respektovat etická pravidla?".