Platový strop a jeho vliv na personalistiku v NHL - Calta, Ondřej; Beroušek, Petr, 1952-; Campbell, Jan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce popisuje dopad platových omezení, zavedených v National Hockey League po výluce v sezóně 2004/05, na personalistiku (zejména budování týmu) a hokejový pracovní trh. V teoretické části jsou popsány veškeré podstatné personalistické postupy a pravidla v NHL potřebné pro pochopení následující, praktické části. Dále jsou v ní nastíněna vyjednávání, jež vedla k tvorbě současné kolektivní smlouvy. V praktické části popisuji již konkrétní dopady platového stropu, z nichž některé ilustruji v případové studii. Pravdivost tvrzení hokejových i ekonomických odborníků hodnotím na základě statistických důkazů. Výsledky mé práce naznačují, že platový strop a další omezení měly na personalistiku podstatný vliv, co se výstavby mužstev týče. Roste význam draftovaných hráčů, zatímco objem obchodu s klíčovými hráči klesá. Platový strop též zapříčinil rovnější rozdělení mzdových prostředků v lize na úkor největších hvězd a podpořil zaměstnávání méně zkušených hráčů. Cílem práce je vytvořit základ pro pozdější důkladnější výzkum platového stropu v NHL.
Vedoucí práce: Petr Beroušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses