Regionální literatura jako zdroj kulturní identity - Palusková, Lucie (2011)
Regionální literatura je nedílnou součástí literární produkce a jedním z výrazných prvků nehmotné kultury. Bakalářská práce "Regionální literatura jako zdroj kulturní identity; Regiony Domažlicko a Náchodsko" se snaží zachytit význam a funkci tohoto specifického druhu literatury, jehož podstatou je těsný vztah k určitému území. Hlavním cílem práce je zmapovat výskyt regionální literatury v rámci konkrétního regionu. Pro tyto účely jsou zvoleny regiony Domažlicko a Náchodsko, ve kterých má regionální literatura dlouholetou a silnou tradici. Zároveň je kladen velký důraz na činnost knihoven a regionálních nakladatelství jako subjektů, které výrazným způsobem přispívají k šíření a uchovávání regionální literatury. Závěr práce pak shrnuje dosažené výsledky, na jejichž základě lze vyvodit obecné závěry o současné pozici a funkci regionální literatury.