Analýza systému rozvoje zaměstnanců - Kňobortová, Eliška; Campbell, Jan, 1946-; Beroušek, Petr, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Cílem mé práce bylo zjistit rozvoj zaměstnanců ve společnosti, ve které momentálně pracuji. Zaměřila jsem se na pracovní pozici junior manažera. Pojem rozvoj jsem pojala od okamžiku nástupu pracovníka do společnosti až po dosažení pozice junior manažera. Popsala jsem historii a charakteristiku činnosti, kterou se společnost zabývá. Vytvořila jsem dotazníky, které vyplnilo pět junior manažerů. Z analýzy vyplynula vysoká fluktuace řadových pracovníků, s čímž se junior manažer coby vedoucí svého týmu musí vypořádat. Dlouhodobá strategie společnosti je budování pozice na trhu, nikoliv stálí zaměstnanci. Společnost počítá s vysokou fluktuací, jelikož zaměstnává především vysokoškolské studenty na částečný úvazek. Navrhnout řešení bych mohla pouze v případě, kdy by společnost změnila svou hlavní strategii, budovat stálý staffing, nikoliv pozici na trhu.
Vedoucí práce: Jan Campbell
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses