Vliv zdrojů financování na kvalitu terciárního vzdělávání - Jedlička, Roman (2011)
Cílem této práce je zkoumat vliv objemu a struktury výdajů na kvalitu terciárního vzdělání vyjádřenou počtem elitních vysokých škol. Práce také kriticky hodnotí akademické žebříčky a jejich metodologii. Pomocí ekonometrické analýzy dat zemí OECD a partnerských zemí se mi podařilo dokázat, že celkový objem výdajů pozitivně ovlivňuje kvalitu terciárního vzdělávání. V případě struktury výdajů se již výsledky lišily. Zatímco výdaje ze soukromých zdrojů pozitivně ovlivňují kvalitu terciárního vzdělávání, vliv výdajů z veřejných zdrojů na kvalitu terciárního vzdělání nebyl prokázán. Následně jsou zde diskutovány možné příčiny těchto výsledků.