Vývoj jednočlenných domácností po roce 1989 a jejich dopad na sociální výdaje - Zákostelecká, Eliška; Vybíralová, Ivana; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce se zabývá vývojem jednočlenných domácností po roce 1989 a dopady, které tato změna může mít na sociální výdaje státu. Přibývání jednočlenných domácností je projevem nejen zvyšování životní úrovně obyvatel, ale i změn ve smýšlení společnosti o rodině. Ztráta významných funkcí rodiny způsobuje postupný odklon od ní. Tento trend je velmi patrný u mladých lidí, tzv. singles, kteří odkládají svoji reprodukční fázi života na neurčito. S přibýváním jednočlenných domácností jsou však spojena mnohá rizika pro stát i pro společnost. Tyto domácnosti odkázané pouze na sebe a na pomoc státu, jsou mnohem častěji ohrožené chudobou. Stát, snažící se těmto jedincům zajistit podmínky srovnatelné s úplnými rodinami, přizpůsobuje sociální dávky ve prospěch těchto domácností a způsobuje tak pozitivní diskriminaci. Jedinec z jednočlenné domácnosti se tak z hlediska sociálních dávek stává nákladnějším, než jedna osoba z dvoučlenné domácnosti. Upřednostňování života o samotě má však negativní důsledky i do budoucna -- a to klesající porodnost.
Vedoucí práce: Ivana Vybíralová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses