Vývoj outsourcingu IT v ČR - Lobodáš, Pavel (2011)
Outsourcing je dnešní době téma aktuální. V době, kdy vývoj IS/ICT technologií postupuje velmi rychle a provoz i vývoj jsou pro podniky značně nákladné. Proto je outsourcing pro mnoho podniků vhodné řešení. Přesunutím této odpovědnosti za IS/ICT se podnik může zaměřit na svou hlavní činnost a tyto vytěsněné procesy, služby či zdroje budou spravovány externím poskytovatelem. Cílem je efektivní provozování IT, které bude mít i ekonomický efekt, jako snížení nákladů. Tyto finanční prostředky podnik pak může investovat na svou hlavní činnost. Informační technologie se staly každodenní součástí našeho života a řada z nás si již život běžných nedokáže představit. Tyto technologie nám v mnohém ulehčují život, ať už se jedná o organizaci času práce či snad nejdůležitější věc, komunikaci. Samozřejmě osvojení těchto technologií se promítlo také do podnikové vrstvy. Dnes už si asi nedokážeme představit úspěšnou firmu bez kvalitní prezentace na webu. Většina kamenných obchodů používá aplikace internetového prodeje, zároveň dnes jsou dostupné služby, které firmy musí využívat, ať chtějí nebo ne, konkrétně jde o datové schránky. Používání těchto služeb upravuje zákon a určuje, pro které subjekty jsou povinné. V neposlední řadě jde o elektronickou fakturaci, která je nespornou výhodou podnikání a je v současné době často diskutovaným tématem.