Analýza regulačních funkcí státu v oblasti energetiky v České republice - Bretšnajdr, Jakub (2011)
Téma regulačních funkcí v energetice v České republice nabylo v posledních letech na své aktuálnosti vzhledem k odhalení finanční nákladovosti státu na podporu slunečních a větrných elektráren. Téma je zajímavé i tím, že v obecném slova smyslu je velmi lákavé analyzovat teorie týkající se regulace jakéhokoliv odvětví vzhledem k tomu, že se názory odborníků, jak z řad teoretiků, tak praktiků diametrálně liší. V teoretické části práce budou vymezeny a vysvětleny všechny dotčené pojmy (ekonomické a technické), a různé teorie regulace. Dále zde budou analyzovány subjekty regulace, tj. na koho má státní regulace vliv. Budou popsány také principy regulace v různých státech, aby bylo dostupné mezinárodní srovnání s Českou republikou. V praktické části práce bude analyzován vývoj regulačních funkcí státu v oblasti energetiky mezi lety 1989 až 2010. Bude zde popsán stav státní regulace v roce 1989, tj. z jakého regulačního prostředí se vycházelo, a na co navazovaly následující regulační autority. Také zde bude analyzován legislativně-právní rámec upravující činnost regulační autority na území ČR mezi lety 1989 až 2010. Dále bude vymezeno institucionální uspořádání regulačních autorit v rámci sledovaného období. Posledním tématem praktické části bude analýza vlastního výkonu regulace. Tj., jaká rozhodnutí byla vydána příslušnou regulační autoritou ve sledovaném období. Cílem práce je analýza vývoje regulace energetiky ve sledovaném období, tj. mezi lety 1989 až 2010, z hlediska vývoje institucionálního, legislativně právního a samotného výkonu funkce regulátora. Bude-li to možné, budou zde popsány i případné nedostatky ve zkoumaných oblastech za sledované období.