Občanská společnost a politické elity na komunální úrovni - Hausmannová, Helena (2011)
Práce zkoumá občanskou společnost a elity (jak politické, tak občanské) na lokální úrovni se zaměřením na obec Černošice. Sleduje dění v období voleb do zastupitelstev obcí 2010 a klade si za cíl zjistit, co zapříčinilo neobvyklou politickou participaci občanů a to jak aktivní, tak pasivní. Také rozebírá faktory, které ovlivnily výsledky komunálních voleb 2010, kdy největší úspěch zaznamenalo sdružení nezávislých kandidátů Věci černošické, které získalo 12 z 21 mandátů. Neboť za jeden z klíčových faktorů výsledků komunálních voleb 2010 lze považovat selhání politických elit, je tomuto tématu vyčleněn patřičný prostor. Práce využívá především informace poskytované občanskou iniciativou Čenošice -- nedejme se! a sdružením nezávislých kandidátů Věci černošické. Používá pro své účely i data, která uvádí ČSÚ. Dále vycházíí z rozhovorů se zainteresovanými nebo politicky činnými místními občany a ankety veřejného mínění občanů Černošic. Podle této ankety žádný z dotázaných občanů nebyl spokojen s tím, jak vedení města v minulém volebním období vykonávalo funkce, které by obec měla plnit. Většina dotázaných občanů se shoduje, že je příliš brzy po volbách, aby bylo možné hodnotit, zda došlo k nějakému zlepšení, nicméně všichni dotázaní se shodli na lepší dostupnosti informací o správě města. Úspěch Věcí černošických ve volbách je kromě selhání bývalých politických elit možné připsat tomu, že sdružení vydáváním periodika a zřízením webových stránek vytvořilo komunikaci s občany.