Ochrana informací a znalostí v organizaci - Hlaváček, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Drtil, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Ochrana informací a znalostí v organizaci se v souvislosti s bouřlivým rozvojem informačních technologií stává jednou z nejdůležitějších oblastí, kam směřuje pozornost odborné i laické veřejnosti. Jde o velice rozsáhlou problematiku, zasahující prakticky do všech oblastí ekonomiky, s přesahy do soukromého života majitelů, členů a zaměstnanců organizace. Na ochranu informací a znalostí nelze pohlížet pouze jako na ochranu dat, jak je obecně vnímáno, ale také jako na ochranu dalších aktiv organizace, zejména nehmotných aktiv. Z tohoto důvodu teoretická část práce pojednává o právních aspektech problematiky ochrany informací v oblasti pracovněprávních vztahů, a dále o problematice definování a ochrany nehmotných aktiv a duševního vlastnictví. Praktická část práce je zaměřena na provádění Průzkumu Stavu Informační Bezpečnosti v ČR. První část porovnává stav nejčastějších bezpečnostních incidentů a hrozeb na Slovensku a v ČR v letech 2008 a 2009, formuluje způsoby prevence a doporučení proti výskytu bezpečnostních incidentů. Druhá část praktické části porovnává stav informační bezpečnosti v ČR v letech 2007 a 2009 podle dotazovaných okruhů prováděného průzkumu. Závěr této části shrnuje stav bezpečnostní situace v uvedených letech a upozorňuje na nové aspekty. Třetí část praktické části vychází z přímé účasti na přípravě a realizaci projektu PSIB za období roku 2010 a 2011 . Popisuje stav, metody postupu a způsob provádění PSIB v konkrétních podmínkách DSM. Poukazuje na některé problémy při praktické realizaci průzkumu a doporučuje možné postupy při jejich řešení. V závěru práce jsou uvedeny návrhy a doporučení pro realizaci ochrany informací ve zkoumaných oblastech, a také změny a opatření, směřující k efektivnější realizaci zmíněného průzkumu.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses