Zdanění příjmů v Nizozemí - Fidler, Josef (2010)
Účelem práce je popsat současný stav daňového systému v Nizozemsku. Tento systém je zajímavý tím, že v sobě kombinuje prvky s vysokým progresivním zdaněním příjmů fyzických osob s možností velkých daňových úspor pro holdingové firmy sídlící v Nizozemsku. Práce popisuje konstrukci daně z příjmů fyzických osob a právnických osob v Nizozemsku a porovnává je s českou právní úpravou. V popisu těchto dvou daní se postupuje podle jednotlivých konstrukčních prvků, a to v tomto pořadí: subjekt daně, předmět daně, výdaje, základ daně, odpočty od základu daně, sazba daně, slevy na dani, správa a výběr daně. Dále jsou v práci popsány také ostatní daně daňového mixu Nizozemska. Nizozemský daňový systém je ve srovnání s českým charakteristický vyšší srozumitelností. Je to dáno nižším počtem vynětí a osvobození z předmětu daně a větší mírou sjednocení daňových sazeb u jednotlivých Boxů. Tím je vytvořen základ pro efektivní správu a výběr daně, a tím i snížení možností nejen pro daňové úniky, ale i vyhýbání se daňové povinnosti.