Návrh, realizace a zavádění databázového IS Filemaker - Kábrt, Jakub (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem, realizací a zaváděním databázového IS FileMaker. FileMaker je vývojové prostředí pro tvorbu databázových tabulek a jejich vazeb a zároveň jejich obslužného rozhraní. Z praktického hlediska se zabývá charakteristikou prostředí, popisem jednotlivých základních komponent, pomocí kterých se vytváří jak funkční, tak uživatelská část, základními postupy vývoje a v neposlední řadě výhodami a nevýhodami proti konkurenci. Podrobněji popisuje životní cyklus konkrétního systému vytvořeného na míru, praktické poznatky např. z tvorby grafického rozhraní nebo skriptů. Podrobněji se věnuje možnostem sdílení databáze pomocí množství protokolů (např. síť FileMaker, Web Publishing, SQL, ODBC, JDBC), možnostem doplnění systému SW nebo HW komponentami. V závěru práce je věnován prostor pro SWOT analýzu prostředí, kde jsou vyzdviženy klíčové vlastnosti, zápory, možné příležitosti a hrozby.