Hayek vs. Keynes Příčiny a řešení Velké hospodářské krize (aplikace jejich metod na současnou krizi) - Nikodym, Tomáš; Dočkal, Dalibor; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Spor o účinnosti státních intervencí do ekonomiky existuje snad od nepaměti. Zvláště v období, kdy ekonomika prochází krizí je toto téma vždy o něco populárnější. Práce se vrací ke sporu dvou ekonomů, který se týkal státních zásahů a jejich dopadů na ekonomiku a také samozřejmě příčin a řešení Velké hospodářské deprese. Prvním účastníkem sporu je zástupce liberálního směru ekonomie Friedrich August von Hayek a druhým John Maynard Keynes, stoupenec státního intervencionismu. Oba samozřejmě spatřovali příčiny krize jinde a také měli různá řešení. Cílem této práce je zkoumat skutečné důvody deprese a porovnat je s teoriemi těchto dvou ekonomů. Obsahem budou i navrhovaná opatření na řešení krize, jejich analýza a výběr efektivnějšího řešení. Vzhledem k popularitě obou ekonomů i dnes práce aplikuje myšlenky liberálů a keynesiánců na současnou ekonomickou depresi a ověřuje platnost a účinnost jejich teorií.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses