DPH v řetězových transakcích - Hakrová, Šárka (2011)
Cílem této práce je popis a analýza dubnové novely zákona o dani z přidané hodnoty č. 235/2004, Sb., která zavádí dva nové legislativní nástroje v boji proti daňovým únikům. Po úvodu následuje kapitola, která popisuje fungování DPH v tzv. řetězových transakcích, daňové úniky s nimi spojené a problematiku nároku na odpočet ve standardním režimu DPH. Třetí kapitola analyzuje související judikáty Soudního dvora Evropské unie -- Optigen a Axel Kittel. Čtvrtá kapitola je stěžejní - analyzuje ručení za nezaplacenou daň a přenesení daňové povinnosti ("reverse charge") zavedené dubnovou novelou. V páté kapitole analyzuji možné zavedení všeobecného přenesení daňové povinnosti a závěr shrnuje celou práci a hodnotí efektivitu dvou nových nástrojů proti daňovým únikům.