Změny v systému nemocenského pojištění v ČR - Kohoutová, Kateřina (2011)
Cílem této práce je popis a analýza nového systému nemocenského pojištění, který byl zaveden zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů od 1.1.2009. Po úvodu následuje kapitola, která teoreticky popisuje změny v systému nemocenského pojištění a srovnává je s původním systémem. Třetí kapitola analyzuje dopady změn na pojištěnost a jednotlivé ukazatele nemocnosti v České republice, stanovuje trendy vývoje těchto ukazatelů a porovnává míru závislosti nemocnosti před a po reformě nemocenského systému. Čtvrtá kapitola popisuje vliv změn na příjmy a výdaje státního rozpočtu. Závěr shrnuje celou práci a hodnotí efektivitu nového systému nemocenského pojištění.